31 Mart 2020 Salı

MAKALE ''Okul Öncesi Çocuklarının Okul Algılarının Belirlenmesi''

OKUL ÖNCESİ DÖNEM ÇOCUKLARININ OKUL ALGILARININ BELİRLENMESİ
Okul öncesi dönemde çocuklar eğitim sürecine girmeleri ile ailelerinden ilk kez ayrılmakta ve aile bireyleri dışında başta öğretmen olmak üzere diğer yetişkinlerle ve akranlarıyla etkileşime girmeye başlamaktadır. Bu bağlamda çocuk çevresindeki kişilere yönelik geliştirdiği algılarının yanı sıra okula karşı da algılarını geliştirmeye başlamaktadır. Ortaya çıkan ve gelişen bu algı olumlu olabildiği gibi çocuğun etkileşimleri sonucunda olumsuz yönde de olabilmektedir.

Araştırmada okul öncesi dönemde çocukların nasıl bir okul algısına sahip olduklarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda çocukların okul algılarının anasınıfı ve anaokuluna devam etme durumlarına ve cinsiyet faktörüne göre değişimleri ortaya koyulmaya çalışılmıştır.

Araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Nitel araştırma ise gözlem, görüşme ve doküman incelemesi gibi nitel veri toplama yöntemlerinin kullanıldığı bir yaklaşımdır. Bu araştırmada da nitel veri toplama yöntemlerinden gözlem, görüşme ve doküman incelemesi kullanılmıştır. Çocukların kendisiyle, aileleriyle ve öğretmenleriyle görüşmeler yapılmış, okul algılarını ortaya koyabilmek için çocuklardan birer hafta arayla okulunu ve okulunda kendisini çizmeleri istenmiş, resimler doküman olarak incelenmiş ve çocukların sınıf içerisinde etkinliklere katılımları araştırmacılar tarafından gözlenmiştir. Araştırmaya bir anasınıfı ve anaokulundan birer sınıf, her sınıftan da 10 çocuk olmak üzere toplam 20 çocuk araştırmaya katılmıştır.

Araştırmada görüşme, gözlem ve çocukların resimlerinin incelemesi sonucunda 20 çocuktan 12’sinin okul algılarının olumlu yönde olduğu, 8 çocuğun ise olumsuz okul algısına sahip olduğu görülmüştür. Araştırma sonuçları çocukların okul algılarının anaokulu ve anasınıfına devam etme durumuna ve cinsiyetlerine göre farklılaşmadığını sonucuna ulaşılmıştır.

OYUN NEDİR VE OYUNUN TÜRLERİ

                                OYUN NEDİR?


                         PROJELER / OYUN SOKAĞI

Oyunun kesin bir tanımını yapmak çok güçtür. Oyun insanlık tarihi kadar eski olduğunu arkeologların çalışmaları ortaya koymaktadır.(Atiye Adak Özdemir, Erken Çocuklukta Oyun ders notları) Oyun için yapılan bazı tanımlar:
- Çocuklar için en ciddi uğraştır.( Oktay,1999)
- En doğal öğrenme ortamıdır. Çünkü oyun sayesinde çocuk duyduklarını, gördüklerini sınayıp deneme, öğrendiklerini pekiştirme imkanı bulur. (MEB,2013)
- Çocuğun dışa vurduğu yaşama sevincidir. (Şarman,2015)

  Yani oyun çok yönlü, çeşitli ve karmaşık bir fenomendir. (Editör:Alev Önder ve Hande Arslan Çiftçi, Erken Çocuklukta Oyun ve Oyun Yoluyla Öğrenme, nobel yayınları)

                                OYUN TÜRLERİ

İçeriklerine, yaşlarına ve toplumsal, sosyo-ekonomik durumlara göre çocuk oyunları farklı özellikler gösterir. Araştırmacılar,  bu özelliklere göre oyunu sınıflandırmışlardır. Oyunun sınıflandırılması, araştırmalar için büyük kolaylık sağlamaktadır.
Bilişsel Gelişim Kuramları 
Piaget'e göre oyun; kendi içinde bir bütündür, doğaçlamadır, eğlenceli bir etkinliktir, belli bir sıra ve mantık gerektirmez, çatışmalardan uzak, özgür bir ortamdır, içten güdümlüdür (Sevinç,2004). Piaget (1962) bilişsel gelişimde olduğu gibi, oyun gelişimini de belirli evreler altında sunmuştur:
a. Alıştırma oyunları (Duyusal-motor oyun)
b. Sembolik oyunlar
c. Kurallı oyunlar
a-)Alıştırmalı Oyun (Duyusal-motor oyun) : Çocuk, saf tekrardan, önce rastlantısal ve sonra da amaçlı eylem ve manipülasyon kombinasyonlarına geçer. Bu gerçekleşir gerçekleşmez çocuk, hedefler belirler ve alıştırma oyunları yapılara dönüştürülür.
b-) Sembolik Oyun: Çocuğun ortaya koyduğu yapılar ya da eylem dizileri sembolik hale geldiği için saf alıştırma oyunları da sembolik hale gelebilir ya da en azından “sembolizmle bir aradadır”.
c-) Kurallı Oyun: Oyun etkinlikleri kolektif duruma gelebilir ve kuralar kazanabilir. Dolayısıyla ”kurallı oyunlar” a dönüşebilir. Bu üçüncü dönüşüm, gerçekleşecek son dönüşümdür (Nicolopoulou. 1993:140) .
Sara Smilansky (1968) , çocuklarla yaptığı çalışmalarda,  Piaget’in oyun evrelerini daha da genişletmiştir. Ardışık olarak birbirinden farklı dört oyun evresi belirlemiştir. Her evre farklı yapı ve davranışları içermekte, daha karmaşık özellikler ve bileşimler içermektedir.
İşlevsel/ Fonksiyonel (duyusal-motor) Oyun: Bu oyun evresi gelecek oyun evrelerinin temelidir. İlk iki yılda görülür. Bu evrede psikomotor ve dil becerilerinin alıştırmalarını yapıp,çevreye tanıyarak objeleri amacına uygun kullanmaya çalışır. 
Yapı-inşa Oyun Bu evrede çocuk iki ve üç yaşları arasında nesneleri nasıl kullanacağına dair araştırmaları yaparlar. Bunun yanı sıra nesneleri kullanarak bir şeyler inşa etme, yaratma isteği gösterirler. 
Sembolik Oyun: Bu oyunda, çocuk bir rol oynar, oyunu beş dakikadan uzun sürdürür, mimiklerini kullanır ve nesneleri oyunu sürdürmek için gereken şekilde kullanırsa dramatik oyun olarak adlandırılır.Daha gelişmiş haline sosyodramatik oyun diyen Smilansky (1990) bu oyunda dramatik oyunun özellikleriyle birlikte iki farklı özelliğin daha olduğunu belirtmektedir:
- Çocuk başkalarıyla etkileşim içindedir ve birbirleriyle konuşurlar. Bu oyunda çocuk, fiziksel, bilişsel, dil ve sosyal becerilerini kullanır.Bir çocuğun sosyodramatik oyununu gözlemleyen yetişkin, onun gelişimi ile ilgili bilgiye sahip olur.
Kurallı Oyun: Bu oyunda yenilen ve yenen vardır.Oyunda önceden belirlenmiş kurallar vardır ve çocuk oynamak istiyorsa bu kuralları kabul etmelidir.Bu oyunda her çocuk davranışlarını ve tepkilerini kontrol edebilmelidir. 
Smilansky(1968) klasik çalışmasında sosyodramatik oyunla akademik başarı arasındaki ilişkiye odaklanmıştır.Dramatik ve sosyodramatik oyunu iyi oynayan çocukların, diğer çocuklardan;
  • Daha meraklı ve yaratıcı olduklarını,
  • Sözlü ifade becerilerini daha iyi olduğunu,
  • Kelime dağarcıklarının daha geniş olduklarının,
  • Sorun çözme becerilerinin daha iyi olduğunu
  • Dikkat sürelerinin daha uzun olduğunu
  • Agresif davranışlarının daha az olduğunu ve yaşıtlarıyla daha iyi anlaştıklarını,
  • Empati becerilerinin daha gelişmiş olduğunu belirtmiştir.
Ayrıca farklı sosyoekonomik statüye sahip ailelerden gelen çocukların sosyodramatik oyunlarının farklılaştığı sonucuna ulaşmıştır.
Her yaş grubunun oynayabileceği birçok oyun türü vardır. Oyunlar kendi içlerinde çeşitlilik gösterir.
(kaynakça:https://yasamgucu.org/oyun-nedir-ve-turleri/  ve  Anadolu Üniversitesi, Çocuk ve Oyun sayfa:31-41 arası.)
DİĞER OYUN KURAM ve ARAŞTIRMACILARI

Mildred Parten (1932), iki yaşından beş yaşına kadar çocukları oyun ortamında gözlemlemiş ve sosyal oyunun gelişimini incelemiştir. Parten çalışmasında altı farklı sosyal oyun türü olduğu sonucuna ulaşmıştır. Bunlar:

1- Uğraşsız Davranış( Hiçbir Oyuna Katılmama): Çocuk bu dönemde hiçbir oyuna dahil olmaz.(Smith,2009)
2- İzleyici: Çocuk zamanının büyük çoğunluğunu diğer çocukların oyununu izleyerek geçirir.
3- Yalnız Oyun (Tek Başına Oynanan: İzole Oyun):Genellikle 2-3 yaşındaki çocuklar yalnız oynarlar.Bu oyunda, çocuk diğer çocukların oynadığı oyuncaklardan farklı oyuncaklarla, bağımsız ve yalnız bir şekilde oynar.
4- Paralel Oyun:Çocuklar bu evrede aynı ortamda aynı oyuncakları kullanarak oynarlar fakat bu oyunlar birbirinden bağımsızdır.(Çakmak ve Elibol, 2011; Kuşçu,2014; Kanyılmaz, 2016.)
5- Birlikte Oyun: Dört yaşında görülür.Çocuk diğer çocuklarla birlikte oynamaktadır.Ortak bir etkinlik söz konusudur.Çocuklar arasında konuşma ve oyuncak alışverişi vardır. Herkes istediği şekilde oynar.
6- İş Birlikçi/ Kooperatif Oyun: Çocuğun bilişsel ve sosyal olgunluğunu gösteren bir oyundur. Oyunun içindeki çocuklar aynı amaç doğrultusunda bir araya gelirler ve birşey üretirler veya bir canlandırma yaparlar. 

Moor'e göre oyun beş yaş altı, beş yaş üstü ve gençlerin çocuk oyun alanlarındaki davranış örüntülerine gözlemleyerek beş grup oyun belirtmiştir.Bunlar:

  1-Aktif (Etkin ) Oyun Türleri: Beyin ve vücut eş güdümü, fiziksel sağlığı, cesaret ve riski teşvik edici gözlemlenebilir nitelikte, sabit çevre ve vücudun mekansal hareket ilişkisini içeren oyunlardır. Tırmanma, sallanma, dengede durma, atlama gibi motor etkinlikleri kapsamaktadır. Vücut enerjisi yüksektir.

  2-Toplumsal Oyun Türleri: Çocukların birbirini tanımaları ile ilgili toplumsal niteliklerin baskın olduğu edilgen etkinliklerdir. Okuma, oturma, konuşma, diğerlerini gözlemleme gibi vücut enerjisi her zaman düşük ve psişik enerji ile birliktedir.

  3-Bilişsel Oyun Türleri: Sabit ve sabit olmayan çevre öğelerinin kullanımı ile çevresel temelli, sorun çözücü ve bilgi kazandıran oyunlardır. Tahteravalliyi farklı yoğunluktaki nesneleri tartmakta kullanmak örnek olarak verilebilir.

  4-Düşsel Oyun Türleri: Çevrenin çocuklar tarafından zihinsel dönüşümü ile ilgilidir. Örneğin, taşı para yerine kullanmak...

  5-Yaratıcı Oyun Türleri: Tüm çocuk aktiviteleri az veya çok yaratıcıdır. Vücutların kullanım şekilleri veya diğerlerine bağlı olarak kum oyunu, su oyunu, kale inşası, çukur kazma gibi evrenin gerçek dönüşümünü içermektedir.
( kaynakça: Ayşe Belgin Aksoy(2018), Okul Öncesi Eğitimde Oyun, hedef yayınları. Alev Önder-Hande Arslan Çiftci (2017) Erken Çocuklukta Oyun ve Oyun Yoluyla Öğrenme, nobel yayınları)

30 Mart 2020 Pazartesi

Oyun Dersi Resim Gözlemlerimiz İle İlgili Raporumuz 2

23 nolu resimde dış mekanda oyun parkı görmekteyiz. Kısıtlı salıncak ve tırmanma aletleri var. (fiziksel oyun)
24 nolu resimde tırmanmaya dayalı bir grup oyunu gibi görünüyor fakat bireysel oyun.(paralel oyun)
25 nolu resimde tırmanmayı sembolleştirmiş.(mış gibi oyun)
26 nolu resimde doğal malzemelerle gerçek hayata dayalı oyun (dramatik oyun)
27 nolu resimde dış mekanda tahtadan yapılan oyun parkı (fiziksel oyun)
28 nolu resimde doğal malzemelerle yuvarlama oyunu yaratma (yaratıcı oyun )
29 nolu resimde dış mekanda doğal malzemelerden materyal tasarlama (fiziksel oyun)
30 nolu resimde çamurla oyun (işlevsel oyun)
31 nolu resimde sadece çamuru şekillendirme ( işlevsel oyun)
32 nolu resimde dış mekanda çamuru kaydırak yapma (fiziksel oyun)
33 nolu resimde boncukla oyun
34 nolu resimde hortumla su fışkırtma yapılmaktadır.( işlevsel oyun)
35 nolu resim evcilik oyunu mutfakta yemek,çay yapma (canlandırma oyunu)
36 nolu resimde resimlere bakarak kitap okuyormuş gibi yapma (mış gibi oyun)
37 nolu resimde otobüs şoförlüğü yapan çocuk (sosyodramatik oyun)
38 nolu resimde hamurla şekil oluşturma /şekli bir şeye benzetme( yaratıcı oyun)
39 nolu resimde hamurdan şekil çıkartma (yaratıcı oyun/ manipülatif oyun)
40 nolu resimde kapalı alanda çeşitli malzemelerden yapılan parkur oyunu (fiziksel oyun)
41 nolu resimde yapraklardan havuz oluşturma ( doğal materyallerle oyun/ yaratıcı oyun)
42 nolu resimde duyularını müzede inceliyorlar (keşif türünden oyun)
43 nolu resimde deniz veya gölden oluşan bir yerin müzesinde bir şeyi canlandırıyorlar (canlandırma oyunu)
44 nolu resimde mağara müzesinde macera yaşama ( keşif türünden oyun )
45 nolu resimde deneme-yanılmaya dayalı tül oyunu (dikkat hafıza oyunu)
46 nolu resimde labirent oyunu (fiziksel oyun)
47 nolu resimde grupla beraber asfalt oluşturma (iş birliğine dayalı oyun)

Sosyo dramatik ve dramatik oyun nedir bunlar? Farkı ne?

 Sosyo dramatik oyun ve dramatik oyun nedir bunlar ? 

Farkı ne ?



DRAMATİK  OYUN

Drama, küçük çocukların oyunlarında görülen, katılımcının sanatsal duyarlılığını, kendisi, başkaları ve dünya hakkındaki bilincini artıran ve her çocuğun hayal gücünü geliştiren bir öğrenme aracıdır. Drama çalışmaları çeşitli kaynaşma-ısınma çalışmaları, pandomim, rol oynama, doğaçlama, öykü oluşturma, dramatizasyon gibi etkinliklerden oluşmaktadır . Drama etkinlikleri sonucunda; bireylerde kalıcı davranış değişikliklerinin bulunduğunu gösteren pek çok araştırma vardır.




Dramatik oyun, günlük yaşamda meydana gelen olayları bir bütün olarak gözlemleyip, yorumlayarak belirli teknikler vasıtasıyla yeniden canlandırılmasıdır.Dramada genellikle bir olay örgüsünden uzak durulur çünkü burada amaç başka birini taklit etmektir.Dramatik oyunda konu olarak sadece hüzünlü, ağlatıcı durumlar konu olarak işlenmez.





SOSYODRAMATİK  OYUN


Sosyo dramatik oyun ise  çocukların sosyal yaşam kesitlerini diğer çocuklarla işbirliği içinde canlandırmasina  başka bir deyişle başka çocukların içinde bulunduğu  karmaşık canlandırmalar ve karışık konuları ve hikaye dizinlerini içeren bir çeşit taklit oyunudur.Yani aralarındaki temel  fark dramatik oyunu çocuk kendi kendine oluşturabilir ancak sosyo- dramatik oyunda en az 2 kişi olmalıdır.Sosyo dramatik oyun ile çocuğun gözlemle dünyayı nasıl algıladığı ve diğer insanlarla ilişkilerinde neler hissetikleri hakkında bilgi ediniriz.Çocuk sosyo dramatik oyun sayesinde sosyal normlari beklentileri ve bunları takip ederek için çaba göstermeleri gerektiğini anlar duruma gelir.






Çocuklar sadece sokak sporlarından değil, her türlü serbest sosyal oyundan değerli sosyal dersler alırlar. Aydınlatma amacıyla, araştırmacıların sosyodramatik oyun adını verdiği ve çocukların roller üstlenerek olay örgülerini birlikte canlandırdıkları hayali oyun türüne gerçek bir örnek vereceğim. Tüm dünyada,bu tür oyunlar üç ila altı yaş aralığındaki çocuklar arasında çok yaygındır.

Oyun Dersi Resim Gözlemlerimiz İle İlgili Raporumuz

Soru 1: Bir oyun birkaç oyun türünün özelliğini yansıtabilir mi?
Grup Üyelerinin Ortak Cevabı: Yansıtabilir. Bütünleştirilmiş oyunlar vardır.Örneğin bir oyun hem fiziksel hem de paralel olabilir.
Soru 2: Bir oyun materyali, malzemesi farklı oyun türlerinde kullanılabilir mi?
Grup Üyelerinin Ortak Cevabı: Evet, malzemeler oyun türüne göre dönüştürülebilir ve düzenlenebilir. Genelde yapılan materyallerden çok doğadaki malzemeler hemen hemen her oyunun içinden kolaylıkla konulup malzeme yapılabilir.
Soru3: Sınıflama yaparken nelere baktık?
Cevabımız: Öncelikle grup veya bireysel olup olmadığına dikkat ettik.Sonra oyun çeşitlerine ( örnek olarak mış gibi oyun, hayali oyun, fiziksel oyun, hayali oyun, müziğe dayalı oyun, doğaya dayalı oyun, yapılandırılmış oyun, fen oyunu, duyuya dayalı oyun...)ardından oyun oynanılan mekana, çeşidine göre sınıflama yaptık. 
 Yorumlarımızda bunları göz önünde bulundurduk.

1 nolu resimde kaydırak, tırmanma, kayma malzemelerinin bulunduğu bir oyun alanında 5 farklı çocuk 5 ayrı aktivite yapmakta bu yüzden fiziksel ve paralel oyun oynadığını düşündük.
2 nolu  resimde iç mekanda oluşturulan kum havuzunda kum malzemelerinin bulunduğu alan hem bireysel hem grup oyunu olabilir.
3 nolu resimde blok ve legoların bulunduğu iç mekanda iki çocuk oynuyor.Dışarıdan beraber oynuyor gibi gözükse de bireysel oynuyorlar. (Paralel oyun)
4 nolu resim oyun merkezinde serbest oyun şeklinde geçtiğini görmekteyiz.
5 nolu resimde kendi oyun köşesini oluşturduğunu gözlemledik. bu yüzden yaratıcı- hayali oyun olduğunu düşünmekteyiz.
6 nolu resimde Zeminde oyun yaratma şeklinde oyunu tasvir ettik. Bu da hayvanat bahçesi oluşturma yapı-inşa oyunu şeklinde sınıflandırdık.
7 nolu resimde müziği kullanarak oyunu oluşturuyor. Ritim oyunu olarak sınıflandırdık.
8 nolu resimde dış mekanda yapı- inşa oyunu olarak gözlemdik. Çünkü otomobil oluşturma yapıyor.
9 nolu resimde dış mekanda mutfak oluşturma. Dış mekan olduğu için fiziksel oyun olduğunu düşündük.
10 nolu resimde kum havuzunda kazı oyununu tek başlarına oynadıklarından bireysel oyun olduğunu düşündük.
11 nolu resimde lastik kullanılarak kum havuzuna dönüştürülmüş. Rampa oyunu (yapı inşa oyunu) şeklinde olduğunu düşünüyoruz.
12 nolu resimde dış mekanda zeminde renkli yolu takip ederek sonuca ulaştığını gözlemledik. Fiziksel oyun- paralel oyun.
13 nolu resimde dış mekanda basket potasına top atıyor. Bu yüzden  fiziksel oyun olduğunu düşünüyoruz
14 nolu resim fen oyunu deneme yanılma 
15 duyuya dayalı farklı dokuları yansıtan zemin oyunu
16 nolu resim 15 nolu resim ile aynı fakat farklı malzemelerden oluşturulmuş oyun
17 nolu resimde çemberli dikkat oyunu. İçinde ve dışında çemberler var.
18 nolu resim 17 nolu resimle aynı farkı sadece kendi sınırlarını çembersiz kendi belirliyor.
19 nolu resim güç gerektiren rekabet oyunu
20 nolu resimde dış mekanda dikkat ve gözlem gerektiren grup oyunu
21 nolu resim bedenle yapılan materyal gerektirmeyen dikkat oyunu
22 nolu resim oyun parkında çeşitli motor becerilerine dayalı fiziksel oyun

Yeliz Öğretmen ile Ayçigül Öğretmen

https://www.youtube.com/watch?v=ADDOASsnmH4
Çocuklar bu zarlı oyunu oynarken bir şeyler öğrenmek zorunda olma hissinden uzak bir şekilde bilmecelerle düşünmelerini sağlayarak bilişsel gelişimlerini, attığı zarın geldiği sayı kadar atlayarak motor gelişimlerini desteklemeyi en eğlenceli hale getirmiş. Çocuklara karşı ses tonunu normal bir ses tonuyla değil de onların dikkatlerini ve ilgilerini çekecek şekilde ayarlamış, beden hareketlerine  yer vermiş ve bizce bu etkenler oyunun süresini olumlu bir şekilde etkilemiş. Bireysel oynanan bir oyun olduğu için bekleyen çocukların canlarının sıkılmaması adına bilmeceleri tüm çocuklara sormuş olduğunu gördük.

https://www.youtube.com/watch?v=ERrrUV4YvS4
Saatleri öğrenmek biraz zor olduğundan öğretmenimiz çocukların ilgilerini çekebilmek adına görsel materyaline büyük önem vermiş olduğunu görüyoruz. Çocuklara ilk olarak akrep ve yelkovanı tanıtıyor ve tanıtırken çocukların sadece izleyici olarak kalmaması ve anlamalarına yardımcı olması adına somutlaştırarak iki çocuğu akrep ve yelkovana benzetiyor ve akrep ilerledikçe arkasından yelkovanın geldiğini gözlerinde canlanmalarını sağlıyor.


İki öğretmenlerimizin ortak yanlarından birini söylemek gerekirse dikkatimizi çeken şey çocuklara karşı ses tonlarıydı. Aşırıya kaçmadan ama dümdüz konuşur gibi de konuşmadan ilgilerini çekecek şekilde oyunun içine çocukları da dahil ederek bir şeyler öğrenmeden ziyade eğlenerek öğrenmelerine yardımcı olmuşlardır.

5 Mart 2020 Perşembe

DAKİKALAR SANİYELER HEP BİZİM ALEYHİMİZDE

05.03.2020 OYUN HAZIRLAMA RAPORUMUZ

        Oyunumuzdaki oyuncu sayısı en az 3 kişi olmalıdır. 3 oyuncu kendi aralarından birini hakem oyuncuyu seçer. Bu hakem önceden hazırlanan bilmecelerin cevaplarını gizli tutar, kazanan kaybeden tablosunu tutar. Oyun süresi kişi sayısına bağlı olarak 1-3 dakika arasında değişmektedir. Oyuncular oyuna kimin önce başlayacağını seçebilmek için zarları atarlar. Atılan zarlardan büyük sayı gelen oyuncunun takımı kutudan bilmecelerden birini seçip onun cevabını bulmaya çalışırlar. Bilmeceyi 30-45 saniye içinde bilemeyen takım oyuncuları puan alamazlar ve bir tur oynayamazlar. Oyuncular bir daha zarları atarlar ve büyük sayı gelen takım oyuna başlar ve oyun bu şekilde devam eder.