Sosyo dramatik oyun ve dramatik oyun nedir bunlar ?
Farkı ne ?
DRAMATİK OYUN
Drama, küçük çocukların oyunlarında görülen, katılımcının sanatsal duyarlılığını, kendisi, başkaları ve dünya hakkındaki bilincini artıran ve her çocuğun hayal gücünü geliştiren bir öğrenme aracıdır. Drama çalışmaları çeşitli kaynaşma-ısınma çalışmaları, pandomim, rol oynama, doğaçlama, öykü oluşturma, dramatizasyon gibi etkinliklerden oluşmaktadır . Drama etkinlikleri sonucunda; bireylerde kalıcı davranış değişikliklerinin bulunduğunu gösteren pek çok araştırma vardır.
Dramatik oyun, günlük yaşamda meydana gelen olayları bir bütün olarak gözlemleyip, yorumlayarak belirli teknikler vasıtasıyla yeniden canlandırılmasıdır.Dramada genellikle bir olay örgüsünden uzak durulur çünkü burada amaç başka birini taklit etmektir.Dramatik oyunda konu olarak sadece hüzünlü, ağlatıcı durumlar konu olarak işlenmez.
SOSYODRAMATİK OYUN
Sosyo dramatik oyun ise çocukların sosyal yaşam kesitlerini diğer çocuklarla işbirliği içinde canlandırmasina başka bir deyişle başka çocukların içinde bulunduğu karmaşık canlandırmalar ve karışık konuları ve hikaye dizinlerini içeren bir çeşit taklit oyunudur.Yani aralarındaki temel fark dramatik oyunu çocuk kendi kendine oluşturabilir ancak sosyo- dramatik oyunda en az 2 kişi olmalıdır.Sosyo dramatik oyun ile çocuğun gözlemle dünyayı nasıl algıladığı ve diğer insanlarla ilişkilerinde neler hissetikleri hakkında bilgi ediniriz.Çocuk sosyo dramatik oyun sayesinde sosyal normlari beklentileri ve bunları takip ederek için çaba göstermeleri gerektiğini anlar duruma gelir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder