2 Nisan 2020 Perşembe

EVDE OYNAYABİLECEĞİMİZ OYUNLAR

Balon Düşmesin Oyunu (Kinestetik Zeka Ve Motor Becerilerin Gelişimini Destekler)
Bu oyunun için gereken tek materyal bir adet balondur. Balonu iyice şişirip karşılıklı birbirinize atabilirsiniz. Oyundaki amaç balonun sürekli havada kalmasıdır. Oyuna çeşitli kurallar eklemek mümkün. Mesela; koltuk kenarı, sehpa veya masaya değmeyecek diyerek oyunu zorlaştırabilirsiniz. Ya da balonu tek bir vuruşla karşıdaki kişiye atma kuralı koyabilirsiniz.
Aynı şekilde, oyuncular için alan sınırı koyup, “bu alanın dışına çıkmadan balonu havada tutacağız” diyebilirsiniz. Bu oyun evde oynanabilen, oldukça keyifli bir oyundur. Üstelik, çocukların denge, motor beceriler gibi kinestetik zeka alanlarına hitap eden; geliştiren bir oyundur. Balon ile evde oynanan oyunlar 2 kişilik, 3 kişilik veya daha fazla oyunculu olabilir.
İPLERLE BİR ÇALIŞMA
 Bu oyunda tek gereken materyal bir yumak ip.Çember şekilde aile ve çocuk otururlar/ayakta dururlar. Oyunu başlatacak olan kişinin elinde ip bulunur. Adını, soy adını ve en çok yapmayı sevdiği aktiviteyi söyleyip yumağı istediği kişiye atarak oyunu başlatır. En son kişi adını, soy adını ve yapmayı sevdiği aktiviteyi söyleyip kendinden bir önceki kişinin adını söyleyerek oyunun geriye alabilir. Bu oyunda hikaye oluşturup hikayeyi tamamlama gibi farklı şekillerde de oynanabilir.
(kaynakça: Meb okul öncesi eğitim programı etkinlik kitabı sayfa 88)

ARAP SAÇI

Kaç kişiyle oynanır: Üç ve ya daha fazla kişiyle oynanır.
Malzemeler: Bir ip ya da yün yumak
Nasıl oynanır: Oyuna başlamadan önce oyuncular bir daire oluşturacak şekilde yere oturur. Bir oyuncu, elindeki ip yumağını, ipin ucunu bırakmadan bir diğer oyuncuya atar. Yumağı yakalayan kişi de ipi tutar ve yumağı başka birine atar. Böylece giderek büyüyen bir ağ oluşur. Oyunun ikinci bölümünde oyuncular düğümü çözmeye çalışır.
(iplerle çalışma ile arap saçı oyunu birbirine benzerlik göstermektedir.) 
 Aç Kapıyı Bezirgânbaşı 
Bir zamanların en gözde çocuk oyunları arasında yer alır.
Oyuncular tekerleme aracılığıyla aralarından iki kişiyi seçerler. Bunlar bezirgânbaşı olur ve kendilerine bir isim verirler (kırmızı-yeşil, elma-armut, balık-kelebek vb.) Karşılılkı olarak el ele tutuşarak bir kapı oluştururlar.
Daha sonra diğer oyuncular bir kervan misali ardı ardına sıralanırlar ve bu kapının içinden geçerler. Bu sırada oyunun şarkısı söylenir:
“Aç kapıyı bezirgânbaşı, bezirgânbaşı...
Kapı hakkı ne alırsın, ne
verirsin, arkamdaki yadigâr olsun,
yadigâr olsun. 1 zıpla, 2 zıpla,
3’üncü de kapana koşan.”
Bezirgânlar kapının içine aldığı oyuncuya sorarlar, “Balık mı, kelebek mi?” Kapının içindeki çocuk hangi bezirgânın adını söylerse onun arkasına geçer ve bu durum kervanın son oyuncusuna kadar devam eder.
Oyunun ikinci aşamasında bir halatı tutarak ya da birbirlerine kenetlenerek çekişmeye başlarlar. İlk hangi grup halatı bırakırsa, o grup oyunu kaybeder.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder