Oyunu öğretim ve öğrenme ortamı olarak kullanmanın, öğretmenlerin çok az veya çok fazla şey yapmak arasında ince bir çizgide yürümeleri gerektiğini görmekteyiz.
OYUN ESNASINDA ÖĞRETMENİN ROLÜ
Sürecin orta aralığında bulunan dört rol:
- seyirci
- sahne yöneticisi
- ortak oyuncu
- oyun lideridir.
Bu rollerin her birinde öğretmen, oyun sahnesinde daha çok dahil olur.Aynı zamanda çocukların ilgi ve ihtiyaçlarına göre rolünü uyarlar.
1.Seyirci Olarak Öğretmen
Öğretmen bu rolde çocukların oyununun seyircisi olur. Yakında durur, kafa sallayarak gülümseyerek veya olumlu yorumlar yaparak oyunu onaylayıp cesaretlendirir.Seyirci rolünde öğretmen, oyun etkileşimleri esnasında çocukların sergilediği becerileri gözlemler ve değerlendirir. Öğretmen bu gözlemlere dayanarak amaçlı bir şekilde oyuna dahil olup olmayacağına veya nasıl dahil olacağına karar verir.( Jones &Reynolds, 2011)
2. Sahne Yöneticisi Olarak Öğretmen
Öğretmenler gerekli malzemeyi sağlayarak ve ana fikri vererek çocukların sorularına yanıt verebilecek şekilde sahneyi hazırlar. Ayrıca çocukların materyal ve yardım talepleri için hazır beklerler.
3.Ortak Oyuncu Olarak Öğretmenler
Öğretmenler çocukların oyuna fiilen katılarak aktif bir rol üstlenirler. Öğretmenin üstlendiği roller ikincil rollerdir. Öğretmenin bu esnada Çocukların liderlik yapması konusunda çok dikkatli olmaları gerekmektedir.
4.Oyun Lideri Olarak Öğretmenler
Çocukların oyununa katılarak öğretmenler Çocukların oyunlarını bilinçli bir şekilde zenginleştirmeye ve uzatmaya çalışır. Bu durum daha çok çocukların sosyodramatik oyunu başlatmakta zorlandıkları zamanda veya oyun bozulduğu anda öğretmen oyun lideri olarak devreye girer.
(kaynakça: Sue Bredekamp Çeviri Hatice Zeynep İnan-Taşkın İnan,Erken Çocukluk Eğitiminde Etkili Uygulamalar, Nobel yayınları. sayfa 297-300).
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder